top of page

Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2021

De volle maan in Weegschaal laat ons ervaren dat er balans is, dat we balans kunnen creëren. Op allerlei vlakken kun je je midden vinden. In het midden heb je overzicht of zit je er midden tussen de polariteiten.


• De balans tussen de 5 elementen.

• De balans tussen geven en nemen.

• De balans mannelijke en vrouwelijke energie.


De balans tussen de Mannelijke en Vrouwelijke energie in jou. Net zo goed in het gezin waar je vandaan komt en ook de relaties die je nu hebt. De balans vinden is vooral leren en zien wat de disbalans je brengt. En daarnaast accepteren dat je bent waar je bent en eventueel die balans in jezelf wilt herstellen.

De balans betekent niet dat je 50/50 bent, iedereen heeft een andere balans van mannelijke en vrouwelijk energie in zich, het gaat er vooral omdat je ziet waar jezelf uit balans raakt omdat je vanuit pijn en kindstukken reageert. We groeien op een omgeving, die omgeving heeft een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie, meestal zijn dat je vader en moeder. Die op zichzelf ook weer mannelijke en vrouwelijk energiestromen in zich hebben. Hoe de energieën samen werken, versmelten, opvullen en op elkaar reageren is van belang om te zien hoe jouw balans tussendeze twee componenten is. Alles gaat over de balans en zien waar je op dit moment staat. En misschien een moment te nemen om te observeren wat is vrouwelijke energie en hoe manifesteert die door mij? En wat is mannelijke energie. Vrouwelijke energie is circulair, ontvangend, verzachtend, verzorgend, ruimte makend, intens bewegend, creërend en dragend.

Mannelijke energie is krachtig rechtlijnig, focus, kanaliserend, doelmatig. Als de energieën in harmonie zijn krijg je het prachtige spel van Shiva en Shakti zoals dat in de Yoga/tantra traditie wordt genoemd.

Shiva – gewaarzijn – de mannelijke essentie

Kort omschreven gaat de mannelijke essentie over gewaarzijn, het weten dat je bewust aanwezig bent in ieder moment. Het weten dat jij verantwoordelijkheid kunt nemen voor jezelf in jouw leven, het weten dat je keuzes kunt maken en jouw doelen kunt volgen.

De mannelijke essentie heeft een diepe liefde voor de vrouwelijke essentie, en is in staat deze te omarmen en te supporten, zodat de vrouwelijke essentie tot bloei kan komen in haar volledige potentieel.

Shakti – het leven zelf – de vrouwelijke essentie

De vrouwelijke essentie kan worden omschreven als het leven zelf, de continu verandering van ervaring, gevoelens emoties en zelfs gedachten. De vrouwelijke essentie gestalte geven gaat om plezier, passie, bliss, creatie, beweging en het ontvouwen van het leven zelf. Als je dit leven toestaat door jou heen te stromen, dan zul je zien hoe wonderlijk ieder moment en ervaring is in zichzelf.

Door in jezelf waar te nemen hoe de balans is in jou . En daarnaast welke plek je in neemt in relaties wordt je gewaar van die balans. Door meditatie en oefeningen kun je je meer gewaar worden van deze sensatie en subtiele energieen.

Daarnaast ben je altijd aan het manisfesteren met de energie die je hebt. Als je bewust bent van jouw trilling en frequentie kun je wellicht ook waarnemen of je vanuit je schaduw vrouwelijke energie manifesteert of je vanuit de Divine goddelijke energie, of je schaduw mannelijke of je Divine mannelijke energie. We zijn vaak gekwetst en hebben wonden, als we vanuit die pijn reageren op de omgeving houden we de disbalans in stand. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf opschrijven waar je gekwetst bent door mannen in je leven, door vrouwen in je leven. En ook hoe jij daarop reageerde. Zo ook hoe je zou willen dat ze hadden gereageerd op jou. Ik kwam erachter dat het Vrouwelijke in mijzelf verstoord was, dit is nog aan het helen. Wat is het om Vrouw te zijn? En welke aspecten horen daarbij? Hoe ontplooit het vrouwelijke zich. Door de krachtige aanwezigheid van het Mannelijke. Welke space houdt voor haar bewustzijn, haar energie. Haar alles omvattend leven in zich. De man die blijft terwijl de krachten zich manifesteren. In een zachte geaarde aanwezigheid, zonder oordeel en oplossingen. Het gaat niet over schuld of oorzaak. De verandering begint bij jezelf te zien waar jij verantwoording voor kunt nemen, jouw behoefte uit te spreken om volledig jezelf te kunnen zijn.


Heartpieces organiseert workshops en events waarbij deze energieën naar de oppervlakte komen en zichtbaar worden.

Komende workshop is 28 maart in Amsterdam.

91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De Klank Wetenschap

Hoe klank en balans ons lichaam 'instrument' stemt en daarmee uitlijnt met potentieel wordt in de yoga beoefend door de mantra's te zingen. De Naad Yoga, zoals dat genoemd is het beoefenen van de stem

Filosoferen

Wiki kids zegt: Filosofie is grote vragen stellen aan jezelf en dan over die vraag nadenken. Filosofen bedenken na elke vraag weer een nieuwe vraag. Soms kunnen ze zelfs niet ophouden met vragen aan z

Kundalini: Intense energie voelen stromen.

Bij hooggevoeligheid komen soms ook intense ervaringen en sensaties in het lichaam voor. Sommigen noemen het kundalinienergie. Ontwakings of ascentie verschijnselen. Je neemt meer en intenser waar dan

bottom of page