Balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Bijgewerkt op: mrt 25

De volle maan in Weegschaal laat ons ervaren dat er balans is, dat we balans kunnen creëren. Op allerlei vlakken kun je je midden vinden. In het midden heb je overzicht of zit je er midden tussen de polariteiten.


• De balans tussen de 5 elementen.

• De balans tussen geven en nemen.

• De balans mannelijke en vrouwelijke energie.


De balans tussen de Mannelijke en Vrouwelijke energie in jou. Net zo goed in het gezin waar je vandaan komt en ook de relaties die je nu hebt. De balans vinden is vooral leren en zien wat de disbalans je brengt. En daarnaast accepteren dat je bent waar je bent en eventueel die balans in jezelf wilt herstellen.

De balans betekent niet dat je 50/50 bent, iedereen heeft een andere balans van mannelijke en vrouwelijk energie in zich, het gaat er vooral omdat je ziet waar jezelf uit balans raakt omdat je vanuit pijn en kindstukken reageert. We groeien op een omgeving, die omgeving heeft een balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie, meestal zijn dat je vader en moeder. Die op zichzelf ook weer mannelijke en vrouwelijk energiestromen in zich hebben. Hoe de energieën samen werken, versmelten, opvullen en op elkaar reageren is van belang om te zien hoe jouw balans tussendeze twee componenten is. Alles gaat over de balans en zien waar je op dit moment staat. En misschien een moment te nemen om te observeren wat is vrouwelijke energie en hoe manifesteert die door mij? En wat is mannelijke energie. Vrouwelijke energie is circulair, ontvangend, verzachtend, verzorgend, ruimte makend, intens bewegend, creërend en dragend.

Mannelijke energie is krachtig rechtlijnig, focus, kanaliserend, doelmatig. Als de energieën in harmonie zijn krijg je het prachtige spel van Shiva en Shakti zoals dat in de Yoga/tantra traditie wordt genoemd.

Shiva – gewaarzijn – de mannelijke essentie

Kort omschreven gaat de mannelijke essentie over gewaarzijn, het weten dat je bewust aanwezig bent in ieder moment. Het weten dat jij verantwoordelijkheid kunt nemen voor jezelf in jouw leven, het weten dat je keuzes kunt maken en jouw doelen kunt volgen.